كلاس آمادگي براي زايمان: تغذيه دربارداري                              

كلاس آمادگي براي زايمان

تغذيه دربارداري

دربارداري ميزان نيازروزانه به پروتئين ,چربي,كربوهيدرات ,ويتامين ها وموادمعدني افزايش مي يابد.

آنچه درتغذيه زن باردار اهميت دارد , رعايت تنوع وتعادل و مقدار دربرنامه غذايي روزانه و استفاده از چهارگروه اصلي غذايي است.

گروه نان وغلات

اين گروه شامل انواع نان ,برنج ,ماكاروني ,جو و ذرت مي باشد.

مقدارتوصيه شده7تا11 سهم درروز است.

هرسهم مي تواندمعادل يك برش نان سنگك يا تافتون يا بربري به اندازه يك كف دست (حدود30 گرم ) يا 4 برش نان لواش ي يك ليوان غلات پخته باشد.

توصيه :

بهتراست مواد غذايي اين گروه با حبوبات (عدس پلو, لوبيا پلو, عدسي با نان و..)

مصرف شود.

  • گروه ميوه وسبزي

الف- مقدار توصيه شده ميوه درروز3تا4 سهم مي باشد.بطورمثال هرسهم معادل :

يك عدد سيب,يك عدد پرتقال يا موزمتوسط,3عدد زرد آلو,نصف ليوان كمپوت يا ميوه پخته, يك چهارم طالبي متوسط,يك سوم ليوان آب ليموترش ,2قاشق غذاخوري ميوه خشك يا برگه)

توصيه:

  • ازميوه هاي تازه و متنوع درميا وعده استفاده شود.
  • به جاي نوشابه هاي گازدار , آب ميوه تازه مصرف شود.
  • بهتراست هنگام صرف صبحانه ميوه ميل شود.

ب- مقدارتوصيه شده از انواع سبزي بطورمتوسط 4تا5 سهم درروزاست.

بطورمثال هرسهم معادل:

يك ليوان سبزي خام برگ دار, سالاد سبزيجات و يا نصف ليوان سبزي پخته است.

توصيه :

  • ازسبزي هاي با برگ سبزتيره استفاده شود.
  • سبزي ها با دقت شسته و ضدعفوني شوند.

 

  • سبزي ها را با آب كم پخته و ازآب آن نيز استفاده شود.
  • هنگام پخت سبزي در ظرف بسته باشد.
  • گروه گوشت و مرغ وحبوبات ومغزها

اين گروه شامل انواع گوشت هاي سفيد و قرمز ,ماهي ,دل و جگر,تخم مرغ ,انواع حبوبات(عدس,نخود,…) و مغزها(پسته,گردو ,بادام,..) است.

مقدارتوصيه شده حدودا3 سهم درروز است.

هرسه بطورمثال:

60 گرم گوشت قرمز يا ماهي يا مرغ,نصف ليوان حبوبات خام يا يك ليوان حبوبات پخته,يك عدد تخم مرغ يا نصف ليوان ازمغزها

توصيه :

  • مرغ ,جوجه پخته يا آب پز همراه برنج و سبزيجات ميل شود.

 

  • تخم مرغ را ترجيحا آب پز و سفت كرده وازمصرف زرده آن بصورت خام يا نيم پز خودداري شود.
  • بيش از دو وعده ماهي درهفته (300 گرم) به علت وجودجيوه توصيه نمي شود.
  • براي پيشگيري ازنفخ بهتراست حبوبات 6تا8ساعت قبل ازمصرف درآب خيس وسپس طبخ شود.
  • ازانواع مغزها ترجيحا بصورت خام (نمك كمتري دارد) و بصورت ميان وعده استفاده شود.
  • درپختن گوشت دقت شود كه كاملا مغزپخت شود.
  • گروه شيرولبنيات

اين گروه شامل شير,ماست ,پنير,بستني ,دوغ وكشك است.ومصرف حداقل 3تا4 سهم درروز توصيه ميشود.

هرسهم معادل:

يك ليوان شير,يك ليوان ماست,45 تا60 گرم پنير كم چرب(به اندازه دوقوطي كبريت) ,يك ليوان كشك و يا يك ونيم ليوان بستني است.

توصيه :

  • لبنيات پاستوريزه مصرف شود.قبل ازمصرف كشك حداقل 5تا10 دقيقه بايستي جوشاند.
  • بهتراست ازلبنيات كم چرب استفاده شود.
  • گروه متفرقه( روغن , شيريني و نوشيدني ها)

اين گروه شامل انواع شيريني, روغن,كره,خامه,شكر,نمك, شكلات ,چاشني ها و نوشيدني هااست كه بطوركلي مصرف اين مواد درحداقل مقدارتوصيه مي شود.

ازمصرف غذاهاي حاوي موادنگهدارنده يا افزودني هايشيميايي مانند انواع كنسروها,سوسيس و كالباس پرهيزشود.

اصلاح عادات ورفتارهاي غذايي

  • غذا درحالت نشسته ودريك مكان خاص خورده شود.
  • قبل ازصرف غذا سالاد ميل شود.
  • درهنگام صرف غذا تنمها ازيك نوع غذا ميل شود.
  • غذا درظرف كوچك كشيده شود.
  • غذا آهسته وبا آرامش خورده شود.

سعي شود وعده هاي اصلي غذا (صبحانه ,ناهار,شام )حذف نشود.

  • ازمصرف چاي ,قهوه و دم كرده هاي گياهي يك ساعت قبل و دوساعت بعد ازغذا پرهيز شود زيرا جذب آهن را كاهش ميدهد.
  • مكمل ها ,آهن و اسيد فوليك طبق دستور پزشك يا ماما مصرف شود.اختلالات گوارشي ناشي از مصرف قرص آهن مانند درد معده, تهوع ,اسهال ويبوست معمولا موقتي است و نبايد مصرف قرص به اين دلايل قطع شود.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *